Algemene financiele regelingen

Wilt u van een regeling voor wonen en leven gebruikmaken? U moet dan aan een paar voorwaarden voldoen. U vindt deze voorwaarden op de website die bij de regeling hoort.

Kwijtschelding belastingen

U hoeft een aantal gemeentelijke belastingen niet te betalen of maar voor een deel. Alleen bedoeld voor mensen met een laag inkomen en weinig of geen vermogen. 

Meer info over kwijtschelding

Woonkostentoeslag

Tijdelijk extra geldbedrag bovenop het inkomen. Een vorm van bijzondere bijstand. Voor mensen met een laag inkomen en hoge woonlasten. 

Meer info over woonkostentoeslag

Huurtoeslag

Dit is extra geld dat u kunt krijgen voor de betaling van uw huur. Voor mensen die niet veel verdienen, en die geen hele hoge huur, maar ook geen hele lage huur hebben. 

Meer info over huurtoeslag

Hulp bij hoge woonlasten

De Zaanse woningcorporaties willen ervoor zorgen dat bewoners met een laag inkomen niet te duur wonen. Jaarlijks passen woningcorporaties de huur aan. Om ervoor te zorgen dat de huren niet te hoog worden kunnen de woningcorporaties de huur op verzoek van bewoners bevriezen of gedeeltelijk bevriezen. In sommige situaties is het ook mogelijk om huurverlaging aan te vragen.

Elke woningcorporatie heeft eigen regelingen. Kijk voor meer informatie op de website van uw woningcorporatie.

Bijdrage kosten uitvaart

Vergoeding van de kosten voor een uitvaart (in uitzonderlijke gevallen). Voor mensen die de uitvaart van een overleden familielid of bekende moeten betalen en daar geen geld voor hebben. De nabestaande(n) kunnen hiervoor bijzondere bijstand aanvragen bij gemeente Zaanstad.

Meer info over bijdrage kosten uitvaart

De vakantiebank

Een week lang gratis vakantie vieren in een volledig ingerichte safaritent, stacaravan of bungalow op een camping of vakantiepark in Nederland/ België. Vervoer en eten en drinken zijn voor eigen rekening.

Voor mensen (werkend of niet werkend) met een inkomen op of onder het bijstandsniveau. 

Meer info over de vakantiebank

Kringloopwinkel Noppes

Bij Noppes kunt u goedkoop winkelen. U vindt er meubels, kleding, boeken,  cd’s, koelkasten, wasmachines, speelgoed, computers, fietsen, serviezen en nog veel meer.

Meer info over Kringloopwinkel Noppes

Goed om te weten: vraag het Sociaal Wijkteam bij u in de buurt of er ook lokale initiatieven zijn waarbij u goedkoop kunt winkelen.


Het Goed

Kringloopwarenhuis waar u tweedehands meubels en gebruikte spullen kunt kopen.

Meer info over Het Goed


Buurthulpbus

Een bus met gratis hulpgoederen, zoals kleding, speelgoed en boeken. Voor iedereen die die een minimuminkomen heeft of graag duurzaam om wil gaan met hulpgoederen (recyclen).

Meer info over de buurthulpbus

Kledingbank

Kledingbank Zaanstad geeft herbruikbare kleding en schoeisel aan mensen die het hard nodig hebben,
maar het zelf niet (meer) kunnen betalen.

Meer info over Kledingbank

Voedselbank

Voedselbank Zaanstreek verspreidt wekelijks voedselpakketten aan zo'n 295 gezinnen. Ongeveer 750 mensen, waaronder zo'n 270 kinderen, zijn afhankelijk van de Voedselbank. 

Meer info over Voedselbank

Lokale initiatieven

Goed om te weten: vraag een Sociaal Wijkteam bij u in de buurt of er ook lokale initiatieven zijn waarbij u goedkoop kunt winkelen.

Ga naar de Sociale Wijkteams

Mediation

Met een kleine eigen  financiële bijdrage kunt  u bemiddeling krijgen in arbeidszaken of familiezaken. Voor mensen met weinig inkomen.

Meer info over juridische bijstand

Stichting Present

Stichting Present brengt vrijwilligers en mensen die hulp nodig hebben bij elkaar, voor 1 keer of langere tijd. Bedoeld voor mensen die hulp nodig hebben en mensen die willen helpen.


Meer info over Stichting PresentHoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl