Financiële regelingen en voorzieningen

Op deze pagina vindt u verschillende regelingen en voorzieningen waar u misschien in aanmerking voor komt.

Kwijtschelding belastingen

U hoeft een aantal gemeentelijke belastingen niet te betalen of maar voor een deel. Alleen bedoeld voor mensen met een laag inkomen en weinig of geen vermogen. 

Meer info over kwijtschelding

Woonkostentoeslag

Tijdelijk extra geldbedrag bovenop het inkomen. Een vorm van bijzondere bijstand. Voor mensen met een laag inkomen en hoge woonlasten. 

Meer info over woonkostentoeslag

Huurtoeslag

Dit is extra geld dat u kunt krijgen voor de betaling van uw huur. Voor mensen die niet veel verdienen, en die geen hele hoge huur, maar ook geen hele lage huur hebben. 

Meer info over huurtoeslag

Energietoeslag

Inwoners met een inkomen tot 140% van de bijstandsnorm en uitwonende studenten die op kamers of in een studentenhuis wonen met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm kunnen een energietoeslag krijgen. 

Meer info over de energietoeslag

Kinderopvang toeslagenaffaire

In Nederland zijn de afgelopen jaren mogelijk zo’n 42.000 ouders in de problemen gekomen door de toeslagenaffaire Kinderopvang. Ook in Zaanstad hebben al meer dan 600 ouders zich gemeld. Bent u gedupeerd? Er is hulp, u hoeft het niet alleen te doen.

Meer info over de hulpmogelijkheden  

Bijdrage kosten uitvaart

Vergoeding van de kosten voor een uitvaart (in uitzonderlijke gevallen). Voor mensen die de uitvaart van een overleden familielid of bekende moeten betalen en daar geen geld voor hebben. De nabestaande(n) kunnen hiervoor bijzondere bijstand aanvragen bij gemeente Zaanstad.

Meer info over bijdrage kosten uitvaart

Gratis menstruatieproducten 

In Nederland heeft maar liefst 1 op de 10 meiden en vrouwen moeite om menstruatieproducten te betalen. Samen met het Armoedefonds maakt Zaanstad daarom uitgiftepunten mogelijk, waar meiden en vrouwen gratis deze producten af kunnen halen. 

Bekijk de uitgiftepunten

Hulp bij hoge woonlasten

De Zaanse woningcorporaties willen ervoor zorgen dat bewoners met een laag inkomen niet te duur wonen. Jaarlijks passen woningcorporaties de huur aan. Om ervoor te zorgen dat de huren niet te hoog worden kunnen de woningcorporaties de huur op verzoek van bewoners bevriezen of gedeeltelijk bevriezen. In sommige situaties is het ook mogelijk om huurverlaging aan te vragen.

Elke woningcorporatie heeft eigen regelingen. Kijk voor meer informatie op de website van uw woningcorporatie.

Mediation

Met een kleine eigen  financiële bijdrage kunt  u bemiddeling krijgen in arbeidszaken of familiezaken. Voor mensen met weinig inkomen.

Meer info over juridische bijstand

Get a Grip - Zaanse jongeren

Heb je schulden en wil je ervan af? Dan is Get a Grip misschien wel wat voor jou! Get a Grip is een aanpak voor Zaanse jongeren met schulden.

Meer info over Get a Grip

Steunfondsen en hulp voor huisdiereigenaren

Het kan zijn dat je als eigenaar van een huisdier door financiële problemen niet goed meer voor je dier kunt zorgen. Stichting Verhuisdieren informeert over de verschillende opties. 

Lees verder

Andere voorzieningen en hulporganisaties

Ook zijn er in Zaanstad verschillende (lokale) initiatieven waar inwoners met een laag inkomen terecht kunnen voor (gratis) hulp en ondersteuning. Vaak zijn dit vrijwilligers die zich dag in dag uit inzetten om andere Zaankanters te helpen.

Lees verder

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl