Ik heb kinderen

Niet meekunnen op schoolreisje, net die goeie schoenen niet kunnen kopen, op jonge leeftijd schulden opbouwen. Het is belangrijk dat kinderen en jongeren, ondanks hun thuissituatie met weinig inkomen, gewoon kunnen meedoen.

Financiële ondersteuning voor ouders

Kunt u niet de extraatjes voor uw kind(eren) betalen? Er zijn in Zaanstad regelingen om u als ouder te kunnen helpen of ondersteunen als u dat financieel nodig hebt. Zo kunnen uw kinderen gewoon meedoen. 

Naast regelingen specifiek voor ouders, zijn er ook algemene regelingen en voorzieningen voor alle inwoners van Zaanstad. Deze vindt u hier.  

Bekijk de algemene financiële regelingen

Meedoen Zaanstad

Meedoen Zaanstad is een regeling waarmee kind(eren) in de leeftijd van 4 t/m 17 jaar uit gezinnen met een laag inkomen een jaar lang gratis kunnen sporten of culturele activiteiten doen. En daarnaast ook hun zwemdiploma AB kunnen halen. Ook is er via deze regeling geld beschikbaar voor sportkleding, abonnementen of schoolkosten.

Meer info over Meedoen Zaanstad

Kindgebonden budget

Kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten voor uw kinderen tot 18 jaar.  Als u al een toeslag van de belastingdienst krijgt, ontvangt u vanzelf kindgebonden budget.

Meer info over Kindgebonden budget

Kinderopvangtoeslag

Kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten voor de opvang van uw kinderen. Speciaal voor ouder(s) die werken of een opleiding of een traject naar werk volgen.  

Let op:

Geef wijzigingen in uw situatie altijd meteen door via Mijn toeslagen. Dan ontvangt u de toeslag waar u recht op hebt.

Meer info over kinderopvangtoeslag

Individuele studietoeslag

Een extra geldbedrag voor jonggehandicapten die studeren of scholing volgen en voor een deel arbeidsongeschikt zijn. Het is een aanvulling op de studiefinanciering.

Meer info over individuele studietoeslag

Vergoeding overblijfkosten

Een geldbedrag voor de overblijfkosten van een of meer kinderen. Voor mensen met een Participatiewet-uitkering (bijstand) die een re-integratietraject volgen of bij die in bijzondere omstandigheden zitten.

Meer info over vergoeding overblijfkosten

Stichting Leergeld

Heeft u een inkomen op bijstandsniveau? Uw kinderen tot 18 jaar kunnen met Stichting Leergeld mee op schoolreis, gaan sporten of krijgen muziekles. Ook kan de stichting vaak een (tweedehands) fiets of computer regelen als een kind die niet heeft. 

Meer info over Stichting Leergeld

Doe hier meteen een aanvraag

Stichting Jarige Job

Een gratis verjaardagsbox voor kinderen die hun verjaardag niet kunnen vieren omdat er geen geld is.  In de box zit alles wat nodig is voor een echte verjaardag, thuis en op school.

Meer info over Stichting Jarige Job

Doe hier meteen een aanvraag

Nationaal Fonds Kinderhulp

Nationaal Fonds Kinderhulp is een bijdrage in de kosten voor allerlei zaken, zoals schoolspullen, een dagje weg of therapie. Voor kinderen en jongeren tot 21 jaar die in ons land in armoede opgroeien.

Meer info over Nationaal Fonds Kinderhulp

Doe hier meteen een aanvraag

Jeugdfonds Sport en Cultuur

Dit fonds betaalt de contributie of het lesgeld (en soms ook kleding of spullen) zodat kinderen tot 18 jaar kunnen meedoen aan dans, muziek, sport of theater.

Meer info over Jeugdfonds Sport en Cultuur

Let op: vraag eerst Meedoen Zaanstad aan. Dat kan via de knop hieronder.

Doe hier meteen een aanvraag voor Meedoen Zaanstad 

JEZ (Jongeren Ervarings-deskundige Zaanstad)

Twaalf enthousiaste jonge ervaringsdeskundigen in Zaanstad helpen andere jongeren van 16 tot 27 jaar  met problemen. Ze nemen jongeren serieus en kijken samen met ze naar oplossingen.

Meer info over JEZ

financiele ondersteuning voor ouders

'Sterre kan sporten, ondanks mijn lage inkomen'


Sandra (30) is alleenstaande moeder van Sterre (9). Ze heeft een laag inkomen, dus er blijft niet altijd genoeg over voor sportles voor haar dochter. Maar dankzij Meedoen Zaanstad kan Sterre toch elke week lekker zwemmen.

Sandra: ‘Een vriendin van mij vertelde mij over Meedoen Zaanstad. Ik ben blij dat ik dat nu ken. Zo kan Sterre de sport doen die zij zelf leuk vindt. En ik hoef me niet druk te maken over wat het kost.’ Voor ouders zoals Sandra is er ook goed nieuws. De eigen bijdrage voor zwemmen is afgeschaft. Dat was namelijk voor veel ouders een drempel om hun kind op zwemles te doen. Naast de sport of cultuuractiviteit krijgt u ook een geldbedrag tussen de €90 en €135 ook vanuit Meedoen Zaanstad. Sandra kocht daar Sterres zwemspullen van. 

Meer info over Meedoen Zaanstad

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl