Ik heb schulden

Het is goed om zo vroeg mogelijk hulp te zoeken. Dat voorkomt dat de problemen groter worden. U staat er niet alleen voor! Wijkteams, bewindvoerders en gemeente werken zoveel mogelijk met elkaar samen om u als inwoner te helpen.

Heeft u schulden? Bekijk welke regelingen er zijn om u te helpen

Armoede gaat verder dan alleen een kleine portemonnee. Door armoede ontstaan vaak ook andere problemen. Denk aan stress, een slechte gezondheid, problemen op school en eenzaamheid. Mensen schamen zich vaak voor hun situatie en trekken pas aan de bel als de problemen groot zijn geworden. Niemand hoeft zich te schamen. Sterker nog, het is belangrijk dat u het zo vroeg mogelijk meldt als u in de problemen dreigt te raken. Voorkomen is beter dan genezen. Wilt u weten welke regelingen u misschien kunnen helpen in uw situatie? 

Bekijk hieronder de specifieke regelingen voor inwoners die schulden hebben.

Of bekijk de algemene financiële regelingen

Advies bij schulden

Voor mensen die schulden hebben en deze niet (goed) kunnen afbetalen of vragen hebben. Een medewerker van het Sociale Wijkteam helpt je met een plan van aanpak.

Neem contact op met Sociale Wijkteam

Hulp bij mijn financiën

Voor mensen die dreigen ten onder te gaan aan een schuldenlast.  En advies zoeken in het gezond houden van je financiële huishouding.

Ga naar SchuldHulpMaatje Zaanstad

Gratis juridisch advies

Gratis juridisch advies en hulp bij schrijven van bezwaren. Dit is bedoeld voor mensen, geen bedrijven.

Meer info over Juridisch Loket

TONK regeling

De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is een tijdelijke eenmalige financiële ondersteuning voor als u een aanzienlijke inkomensterugval heeft als gevolg van de coronamaatregelen. En als u hierdoor problemen heeft met het betalen van uw woonkosten. Het gaat dan om de huur of hypotheek en de kosten van elektriciteit, gas en water en eventuele servicekosten.

Meer over de TONK

Bijstandsuitkering

De uitkering volgens de Participatiewet (bijstand) is een geldbedrag per maand dat u krijgt van de gemeente, om in uw levensonderhoud te kunnen voorzien. Voor mensen met een inkomen onder 110% van het minimumloon en weinig of geen vermogen. 

Meer info over bijstand

Individuele inkomenstoeslag (IIT)

Een bedrag dat u ieder jaar krijgt bovenop uw minimuminkomen. Voor mensen die minimaal 5 jaar een minimum inkomen hebben (uitkering of werk). 

Meer info over IIT

schuldsanering zaanstad

'Hoe kom ik van mijn schuld af?'


Miranda: ‘Mijn schuld was niet bijzonder groot. Het was begonnen met een lening in mijn studietijd. Die had ik laten oplopen tot 5.000 euro. Ik vroeg mijzelf af hoe ik van deze schuld moest afkomen. 

Pas toen ik ervan af was, besefte ik dat het al die tijd een enorme beperking was geweest. Weinig tot geen geld hebben, werkt verstikkend. Het maakt je wereld heel erg klein.’

Lees het hele verhaal van Miranda 


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl